שתלים זיגומטיים ארוכים יותר (30-55 מ"מ) ומעוגנים בעצם הלחי, בעוד ששתלים רגילים (10-16 מ"מ) מעוגנים בעצם הלסת.
שתלים זיגומטיים
מהם שתלים זיגומטיים ומדוע אני צריך אותם? (Zygomatic Implants) מספקים מענה למטופלים המעוניינים בהשתלת שיניים אך סובלים מאובדן עצם חמור בלסת העליונה באופן שאינו מאפשר השתלת שתלים רגילה. השתלת שתלים זיגומטים שפותחו במיוחד למצב זה, מאפשרת לבצע השתלת שיניים יעילה ואיכותית מאוד ללא צורך בהליך מקדים של תוסף עצם. שתלים זיגומטיים ממוקמים בתוך עצם הלחי (העצם הזיגומטית) ומספקים תמיכה לשיני הלסת העליונה, לגשרים ולתותבות.
שתלים זיגומטיים, או בשמם המקצועי: "Zygomatic Implants", הינם שתלי טיטניום ארוכים במיוחד (בין 30-55 מ"מ), המיועדים למטופלים הסובלים ממחסור קיצוני בעצם בלסת העליונה. בניגוד לשתלים רגילים המעוגנים בעצם הלסת, השתלים הזיגומטיים מוחדרים ומעוגנים בעצם הלחי (העצם הזיגומטית), שהינה עצם חזקה ויציבה.
למי נועדו שתלים אלו?
הם מיועדים לאנשים שאיבדו שיניים בלסת העליונה ומעוניינים בהשתלות שיניים חדשות שיחליפו את החסרות, אך במקרה שלהם חסרה כמות רבה של עצם בלסת. אנשים רבים אינם רוצים לעבור הליך מקדים של השתלת עצם (שכרוך פעמים רבות בהליך הרמת סינוס) והמתנה של מספר שבועות עד חודשים לקליטת העצם בפה, ומעוניינים להתחיל ישירות בהשתלת השיניים. שתלים זיגומטים מושתלים בעצם הלחי ולא בחניכיים כמו שתלים רגילים, לכן אינם מחייבים השתלת עצם, והם מספקים תמיכה לשיניים החדשות (כתרים/גשרים) בלסת העליונה.
שתלים זיגומטיים כפתרון לאובדן עצם
הם מייתרים את תהליך הוספת העצם וספיגתה בפה לפני השתלת השיניים ולכן מקצרים משמעותית את התהליך.
הגורמים לאובדן עצם:
- אובדן נפח עצם בלסת העליונה מתרחש לרוב כתוצאה מספיגת עצם אשר נוצרת במשך הזמן במקומות בהם חסרות שיניים, לאחר עקירת שיניים לדוגמה. השיניים החסרות אינן מעבירות לחץ לעצם הלסת שדרוש לשמירה על מסת העצם ולכן ישנו תהליך של איבוד עצם.
- סיבה נוספת או מקבילה לאובדן נפח העצם, היא תוצאה של פנאומטיזציה של הסינוס המקסילרי: עם הגיל, נפח האוויר של הסינוס עולה ונפח העצם יורד.
כאשר הגובה האנכי של עצם הלסת העליונה הוא פחות מ - 10 מ"מ, נדרשת פעולה של הוספת עצם לצורך השתלת שתלים רגילים, על מנת לעגן את השתלים בעצם, לייצב אותם ולשמור על ההישרדות שלהם לאורך זמן.
הליכי השתלת עצם בלסתות הם לרוב מוצלחים מאוד. אך החיסרון בהם נעוץ בזמן טיפול ממושך ולאחריו זמן ריפוי והבשלה. ורק לאחר מכן, ביצוע השתלת שתלים דנטליים.
עלויות והיבטים כלכליים
השתלת שתלים זיגומטיים הינה טיפול יקר יחסית, בשל מורכבותו, הצורך בציוד מיוחד, והמיומנות הנדרשת לביצועו. עם זאת, כאשר מביאים בחשבון את החיסכון בטיפולים מקדימים של בניית עצם, ואת קיצור משך הטיפול הכולל, הפער המחיר מצטמצם.
העלות הכוללת של הטיפול מושפעת ממספר גורמים:
- מספר השתלים הנדרשים.
- סוג השיקום הנבחר (גשר קבוע, שיקום נתמך על גבי תותבת).
- הצורך בשתלים נוספים באזורים אחרים של הפה.
- המורכבות הספציפית של המקרה.
חשוב לקיים שיחה מפורטת עם מרפאתנו לגבי העלויות הצפויות, ולבדוק אפשרויות מימון ופריסת תשלומים. למרות העלות הגבוהה, השיקום באמצעות שתלים זיגומטיים מהווה השקעה לטווח ארוך, המשפרת משמעותית את איכות החיים ומונעת בעיות עתידיות הקשורות לאובדן שיניים.
כיצד מתבצע תהליך ההשתלה?
שתלים זיגומטיים נמצאים בשימוש כבר משנות ה-80 ומציגים היסטוריה ארוכה של הצלחה. השתלים הזיגומטיים משמשים לשיקום שיניים אצל מטופלים ללא עצם מספקת בלסת העליונה כתוצאה מעקירות שיניים היסטוריות, איבוד עצם מוגבר עם הגיל, לאחר כריתה של גידולים, כתוצאה מטראומה או מחלה. השתלים הזיגומטיים מספקים חלופה להשתלת עצם ולאחר מכן השתלת שיניים סטנדרטית. הם עוברים לרוחב אזור הלסת העליונה ומעוגנים היטב בחלק התחתון של עצמות הלחיים.
שתל זיגומטי הוא שתל טיטניום באורך 3 - 5.7 ס"מ, ארוך יותר משתל סטנדרטי, בעל מבנה חלק ותבריגים בשני
קצותיו. צד אחד של השתל מקובע בעצם הלחי על ידי התבריג, והצד השני נועד להברגת כתר חרסינה על השתל עצמו. תהליך השתלת שתלים זיגומטיים דומה לתהליך השתלת שיניים רגילה אולם ההשתלה מבוצעת בעצם הלסת ולא בחניכיים כמו במקרים הסטנדרטיים.
איך עובד התהליך
במרכז הרפואי ד"ר אנדי בויאנג'ו - רופא שיניים בחולון מיושמות טכניקות השתלת שיניים מתקדמות המבטיחות את התוצאות האופטימליות עבור כל מטופל. תהליך השתלת שתלים זיגומטיים במרכז מבוצע באופן מקצועי, יסודי ואיכותי ביותר תוך התאמה אישית לצרכי המטופל ולמצבו. מרפאת השיניים פועלת מתוך שאיפה לייצר חוויה טיפולית שלווה ונעימה ככל האפשר תוך חיסכון בזמן וכאבים והשגת התוצאות הטובות ביותר עבור כל מטופל.
הנחיות לאחר הטיפול
לאחר השתלת שתלים זיגומטיים, ישנן מספר הנחיות חשובות שיש לעקוב אחריהן, על מנת להבטיח החלמה מיטבית:
- הימנעות מלחץ על אזור ההשתלה.
- צריכת תזונה רכה בימים הראשונים לאחר הטיפול.
- הקפדה על היגיינת פה מיטבית, תוך שימוש במי פה אנטיספטיים בהתאם להנחיות הרופא.
- נטילת אנטיביוטיקה ומשככי כאבים כפי שנרשמו.
- הימנעות מעישון, אשר עלול לפגוע בתהליך ההחלמה.
- הגעה לביקורות מעקב במועדים שנקבעו.
סיבוכים אפשריים ומניעתם
למרות שהשתלת שתלים זיגומטיים הינה פרוצדורה בטוחה ומוכחת, היא עדיין כרוכה בסיכונים מסוימים, בשל מורכבותה והקרבה לאזורים אנטומיים רגישים.
הסיבוכים האפשריים כוללים: דלקת בסינוסים (סינוסיטיס) הנובעת מחדירת השתל דרך הסינוס המקסילרי, יצירת פיסטולה (מעבר) בין חלל הפה לסינוס, וזיהומים ברקמות הרכות סביב השתל. במקרים נדירים ביותר, עלולה להתרחש פגיעה בארובת העין או בעצבים סמוכים.
למניעת סיבוכים אלה, חיוני לבחור ברופא שיניים איכותי ובעל ניסיון משמעותי בביצוע השתלות זיגומטיות, ולהקפיד על מעקב צמוד בתקופה שלאחר הטיפול. כמו כן, חשוב להקפיד על היגיינת פה קפדנית ועל ההנחיות הספציפיות שיינתנו על ידי הרופא המטפל.
הטיפול מבוצע בהרדמה כללית או סדציה עמוקה, ולכן אינו כרוך בכאב במהלך הביצוע. לאחר הפעולה, תיתכן אי-נוחות שניתן להקל עליה באמצעות משככי כאבים.
ההחלמה הראשונית נמשכת כשבועיים, אך השתלבות מלאה של השתלים בעצם (אוסאואינטגרציה) אורכת כ-4-6 חודשים.
מחקרים מראים אחוזי הצלחה של 95-98% לאורך 10 שנים, שהם דומים ואף גבוהים מאחוזי ההצלחה של שתלים רגילים.
לא, רק מומחים לכירורגיית פה ולסת או לשיקום הפה עם הכשרה וניסיון ספציפיים בתחום יכולים לבצע פרוצדורה זו.
כן, השיקום הפרותטי המותקן על גבי השתלים הזיגומטיים זהה לחלוטין למראה של שיקום על גבי שתלים רגילים.