ניתוח הרמת סינוס פתוחה נמשך, בדרך כלל, בין 60-90 דקות, תלוי במורכבות המקרה ובכמות העצם הנדרשת.
הרמת סינוס פתוחה


מהי הרמת סינוס פתוחה?
זו היא השיטה הקלאסית להחדרת עצם. מדובר בפעולה כירורגית המתבצעת בהרדמה מקומית במרפאת השיניים כמו שירותים שונים אצלנו במרפאה כגון השתלת שיניים בזאלית (או בהרדמה מלאה, במקרים בהם המטופלים זקוקים לכך). בתהליך הכירורגי של הרמת סינוס פתוחה, רופא השיניים מבצע חתך בחניכיים בחלק הצדדי של הלסת העליונה באזור הטיפול, על מנת ליצור כניסה לעצם. דרך החתך הרופא מגיע אל הקרום הרירי שמכסה את האזור שבתוכו, מרים את הרירית ומחדיר חומר עצם למקום. בסיום ההליך, החתך נתפר ויש צורך להמתין מספר שבועות עד מספר חודשים לקליטת העצם בפה בטרם מבצעים את השתלת השיניים.
באילו מקרים יש לבצע הרמת סינוס?
בתהליך השתלת שיניים (שתלים דנטליים), השתל מוחדר לעצם הלסת אשר מעגנת אותו ושומרת על יציבותו לאורך שנים ארוכות. כשמתרחשת ספיגת עצם בלסת ולא נותרת עצם טבעית מספקת להחדרה ועיגון השתל, יש לבצע השתלת עצם מלאכותית. כאשר אובדן העצם מתרחש באזור השיניים הטוחנות בלסת העליונה - אזור שנמצא קרוב לסינוסים, על מנת להחדיר תוספת עצם יש להרים את הסינוס בניתוח כירורגי. ביצוע ניתוח זה מבטיח בנוסף, שהשתל לא יחדור את העצם ויפגע בו. ישנן שתי שיטות לביצוע פעולה זו: הרמת סינוס פתוחה והרמת סינוס סגורה. השיטה נבחרת על ידי רופא השיניים בהתאם למצב ולמידת ניוון רקמת העצם.
המצבים העיקריים בהם מומלצת הרמת סינוס פתוחה:
- כאשר קיים מחסור משמעותי בעצם באזור האחורי של הלסת העליונה (פחות מ-5 מ"מ גובה עצם).
- כאשר מתוכננת השתלת מספר שיניים באזור האחורי של הלסת העליונה.
- במקרים בהם השתל עלול לחדור לסינוס ללא הוספת עצם.
- לאחר אובדן שיניים ממושך, כאשר הספיגה של עצם הלסת היא משמעותית.
- כאשר קיים מבנה אנטומי של סינוסים גדולים במיוחד, הקרובים מאוד לרכס הלסת.
הקביעה האם יש צורך בהרמת סינוס פתוחה, הינה החלטה מקצועית, הנקבעת על-ידי רופא השיניים, לאחר בדיקה יסודית של מצב העצם, בדרך כלל באמצעות צילומי רנטגן ייעודיים, כגון: צילום פנורמי או CT.
יתרונות וחסרונות
הרמת סינוס פתוחה מציעה מספר יתרונות משמעותיים. היא מאפשרת השתלות במקרים מורכבים, מספקת תוצאות ארוכות טווח ומתאפיינת בשיעור הצלחה גבוה. עם זאת, יש לה גם מספר חסרונות. תהליך ההחלמה ארוך יותר בהשוואה לשיטות אחרות, קיים סיכון גבוה יותר לסיבוכים בהשוואה להרמת סינוס סגורה, והעלות גבוהה יותר.
השלכות של אי-טיפול
אי ביצוע הרמת סינוס כאשר היא נדרשת, והתעקשות על השתלת שיניים ללא תוספת עצם, עלול לגרום לסיבוכים משמעותיים. חדירת השתל לתוך חלל הסינוס, למשל, עלולה לגרום לדלקת סינוסים (סינוסיטיס), מצב כואב ומסוכן.
סיבוכים נוספים שעלולים להתרחש כתוצאה מאי-ביצוע הרמת סינוס כוללים:
- יציבות לקויה של השתל בשל עצם לא מספקת
- אובדן השתל לאחר זמן קצר
- הישנות זיהומים ודלקות באזור
- פגיעה בעצבים סמוכים
- קושי בשיקום פרותטי אסתטי ופונקציונלי
התעלמות מהצורך בהרמת סינוס, במקרים בהם היא נדרשת, עלולה להוביל, בסופו של דבר, לאובדן השתל כולו, ולצורך בטיפולים מורכבים ויקרים יותר בעתיד.
אילו הערכות רפואיות נדרשות?
הכנה לפני הטיפול
לפני טיפול הרמת סינוס פתוחה, מומלץ להתכונן כראוי. כ-3 שבועות לפחות לפני הניתוח, יש לבצע הסרת אבנית אצל שיננית, כדי להקטין את הסכנה של זיהום לאחר הניתוח. במקרה של עישון, מומלץ מאוד להפסיק לעשן לפחות שבוע לפני הניתוח ובמהלך תקופת ההחלמה, שכן עישון פוגע משמעותית בתהליך הריפוי.
חשוב לידע את הרופא המטפל על כל תרופה קבועה שנלקחת, ולהיוועץ עימו לגבי הצורך בטיפול אנטיביוטי מקדים. לקראת הניתוח עצמו, אין צורך בצום, אך מומלץ להימנע מארוחה כבדה ולהסדיר ליווי הביתה לאחר הניתוח.
תהליך הניתוח
ניתוח הרמת סינוס פתוחה נמשך, בדרך כלל, בין 60-90 דקות, ומבוצע בהרדמה מקומית, לעתים בשילוב עם סדציה קלה להפחתת חרדה. התהליך כולל הרדמה מקומית של האזור המיועד לניתוח, ביצוע חתך בחניכיים, ויצירת "חלון" עצם בדופן הצדדית של הלסת.
לאחר מכן, הרופא מפריד בעדינות את ממברנת הסינוס מרצפת הסינוס, ויוצר חלל להשתלת העצם. החלל ממולא בחומר העצם הנבחר, שיכול להיות עצם עצמית, עצם מלאכותית, או שילוב ביניהן. לבסוף, החתך נסגר באמצעות תפרים, שחלקם נספגים מעצמם לאחר מספר שבועות.
במהלך הניתוח, הרופא משתמש בטכניקות עדינות וזהירות, כדי למנוע קריעה של ממברנת הסינוס, אחד הסיבוכים האפשריים של הפרוצדורה.
תהליך ההחלמה
זמן ההחלמה לאחר הרמת סינוס פתוחה משתנה בין מטופל ומטופל ויתכנו תופעות לוואי, כגון: חבורות ונפיחות מתחת לעיניים, באזור הסנטר או הצוואר. יש להימנע מאכילה למשך שעתיים לאחר הניתוח, וכן להימנע ממאכלים ומשקאות חריפים, קשים וחמים. לאחר הליך ניתוח זה, רוב החולים חווים מעט נפיחות ודימום ותיתכן אי נוחות למשך מספר ימים. החלק החשוב הוא להשאיר את השתלת העצם במקומה, לכן חשוב להימנע מנשיפה של האף (או התעטשות, אם אפשר). כל אחד מהדברים הללו עלול לגרום לחומר השתלת העצם לזוז ולשחרר את התפרים. לאחר הארוחות יש לבצע שטיפה באמצעות נוזל מיוחד שהרופא ירשום לכם על מנת לוודא שהאזור יישאר מחוטא ונקי. במרבית המקרים יש צורך ליטול אנטיביוטיקה, ולהיעזר במשככי כאבים במידת הצורך.
באופן כללי, רוב תופעות הלוואי מהניתוח חולפות כעבור שבוע עד 10 ימים. בימים הראשונים לאחר הניתוח, ייתכנו תופעות כגון: נפיחות באזור הלחי והפנים, כאב שניתן להקל עליו באמצעות משככי כאבים, דימום קל מהאף או מהפה, ושטפי דם ותחושת אי-נוחות כללית. עבור המרבית המוחלטת של המטופלים, אלו תופעות זמניות שחולפות תוך ימים ספורים.
הנחיות לאחר הניתוח
- ב-24 השעות הראשונות: אכילת מזון רך בלבד, הימנעות ממשקאות ומזון חמים, הימנעות מצחצוח שיניים באזור הניתוח, והימנעות משיעול או התעטשות ככל האפשר.
- בשבועיים הראשונים: הימנעות מעישון ואלכוהול, הימנעות מפעילות גופנית מאומצת, והימנעות מכיפוף הראש כלפי מטה.
- בחודש הראשון: הימנעות מקינוח האף בכוח, הימנעות מניפוח בלונים או מניגון בכלי נשיפה, ודחיית טיסות או צלילה.
לאחר תקופת ההחלמה הראשונית, יתקיימו מספר ביקורי מעקב במרפאה כדי לוודא שתהליך קליטת העצם מתנהל כראוי. לאחר כ-6-9 חודשים, כאשר העצם החדשה נקלטה היטב, ניתן יהיה להמשיך בתהליך ולבצע את השתלת השיניים.
טכניקה חדשנית ומתקדמת להרמת סינוס בשילוב השתלת שיניים
במרכז הרפואי לטיפולי שיניים - ד"ר אנדי בויאנג'ו, רופא שיניים בחולון מבוצע הליך זעיר פולשני של הרמת סינוס פתוחה והשתלת שתלים דנטליים בהליך אחד. הטכניקה המתקדמת '’DIVA Sinus Lift מבוססת על טכנולוגיה חדשנית שפותחה בחברת DIVA: שתל 'חכם' חלול שדרכו מתבצע הליך זה והחדרת תוספת העצם שממזער את הפעולות הכירורגיות הפולשניות.
השתלים החכמים החדשים של Diva מנגישים טכנולוגיית הרמת סינוס מדויקת, קצרה שאינה טראומטית ומקטינה באופן מהותי את פוטנציאל הדלקות והסיבוכים. הפרדת והרמה הממברנה בשיטת DIVA מתבצעת בהדרגה בתהליך ייחודי ועדין שמפחית משמעותית סיכונים. שיטת DIVA חוסכת המתנה של מספר חודשים עד להחלמת האזור וקליטת העצם בפה.
תוסף העצם בשיטת DIVA מוחדר במקביל להחדרת השתל עצמו והמטופל יוצא עם שן חלופית כבר באותו היום. התהליך מקצר את התהליך במידה משמעותית ומפחית כאבים וזמן החלמה.
הניתוח מבוצע תחת הרדמה מקומית, כך שבמהלכו לא מרגישים כאב. לאחר שפג אפקט ההרדמה, ייתכנו אי-נוחות וכאב שניתן להקל עליהם באמצעות משככי כאבים.
לרוב, יש להמתין בין 6-9 חודשים לאחר הרמת סינוס פתוחה, כדי לאפשר לעצם להיקלט ולהתייצב לפני ביצוע ההשתלה.
הרמת סינוס פתוחה מתאימה למחסור חמור בעצם ומאפשרת הוספת כמות גדולה של עצם. הרמת סינוס סגורה פחות פולשנית ומתאימה למחסור קל בעצם.
בחלק מהמקרים ניתן להשתמש בשתלים קצרים, שתלים בזוויות מיוחדות, שתלים זיגומטיים, או טכניקות המשלבות חומרים ביולוגיים מתקדמים.
רוב המטופלים יכולים לחזור לפעילות קלה כבר יום-יומיים לאחר הניתוח. פעילות גופנית מאומצת יש לדחות לפחות לשבועיים.