שתלים דנטליים
- בית
- /
- מאמרים
- /
- שתלים דנטליים
מה הם שתלים דנטליים? שתל דנטלי הוא תחליף מלאכותי לשורש השן החסרה. השתל שנראה כמו בורגדיבל, עשוי מטיטניום (חומר שעובר אינטגרציה עם רקמות הגוף) באורכים של 8-16 מ”מ ובקוטר 3.3-5 מ”מ, השתל מעוגן בעצם הלסת ומהווה בסיס להחזקת כתר או גשר.
סוגי שתלים הקיימים כיום
כיום ניתן להתאים למטופל את השתל הייחודי המתאים לו, מתוך מגוון רחב של שתלים. קיימים מספר סוגים של שתלים בהם צילינדריים, חרוטיים, מוברגים ובלתי מוברגים. הרופא המשתיל והמשקם יקבעו את סוג השתל והמיקום הרצוי של השתל בלסת, והכוחות שיופעלו עליו.
ביצוע שתלים דורש מיומנות וניסיון רב, התמקצעות וידע בפרוצדורות מורכבות, הבנה מעמיקה לגבי חלוקת עומסים, ביצוע שתלים דנטליים באזורים עם גובה רכס (עצם) נמוך וכן יכולות מקצועיות של הרמת סינוס והגבהת רכס. כמו בכל תחומי הרפואה, כך גם בתחום הדנטאלי קיימות בעיות מורכבות המחייבות רמה רפואית גבוהה. איכות הטיפול, תחושת הביטחון וסיכויי ההצלחה הגבוהים ניתנים להשגה רק באמצעות טיפול על ידי רופאים מוסמכים ומנוסים.
לפני ביצוע שתלים יש לבצע בדיקה קלינית ורנטגנית, כולל צילום של עצם הלסת. אחת הבדיקות החשובות שהרופא בודק היא הימצאותה של עצם ברמה ובאיכות מספקת. טיפול באמצעות שתלים דנטליים דורש ידע וניסיון רב של הרופא המטפל. לכן יש לבחור בקפידה את הרופא המבצע ולבדוק האם הכשרתו מתאימה וניסיונו בתחום מספק.
האם ניתן לבצע טיפול שתלים דנטליים לכל אחד?
טיפולי השתלת שתלים דנטליים מורכבים ומסובכים ניתן כמעט תמיד לבצע אצל כל אדם בוגר. נדירים הם המקרים בהם לא ניתן לבצע השתלות שיניים מסיבות רפואיות. גיל כרונולוגי בלבד אינו מהווה מניעה לביצוע שתלים. גם מטופלים מבוגרים מאד (אפילו בשנות התשעים לחייהם) יכולים ליהנות מיתרונות השתלים. יש לציין כי עישון כבד, סכרת לא מאוזנת ואוסטאופורוזיס לא-מטופלת מעלים את הסיכון לקליטה תקינה של שתלים.
מהו המיצוי התאי ומהי חשיבותו?
המיצוי התאי מחקה את תהליך הריפוי הטבעי של הגוף. יתרונותיו של המיצוי רבים:
- הבאת ריכוז גבוה של גורמי צמיחה לאזור ההשתלה
- מעודד יצירת כלי דם חדשים באזור המנותח
- עוצר דימום
- משפר צמיחה מחודשת של הרקמות
- ממעיט ביצירת צלקות ניתוחיות
- מעודד יצירת ושיחלוף עצם חדשה
- מפחית כאב
- מקטין את הסיכונים לזיהום ומקצר את זמן הריפוי.
תהליך המיצוי בטוח לשימוש. הוא אינו מזוהה על ידי הגוף כחומר זר, נקלט ומתקבל בצורה טבעית בגוף ולכן הוא אינו רעיל ולא מעודד תגובה אלרגית. בנוסף, המיצוי מפחית את הסיכון לסיבוכים ולבצקות, ומגביר את הסיכוי לקליטת השתלים דנטליים והעצם המושתלת.
תופעות לוואי ותהליך החלמה
תופעות הלוואי אחרי השתלת שתלים דנטליים הן בדרך כלל קלות ומינימליות. למשל, מעט נפיחות ומעט כאב ולכן כדאי להיעזר במשככי כאבים. לאחר ביצוע השתלים, תהליך ההחלמה קל יחסית. בדרך כלל מדובר ביומיים-שלושה כאשר לעיתים מרגישים במעט בצקת חיצונית באזור המושתל. כאשר מבצעים השתלת שתלים דנטליים עצם הסיכוי לנפיחות גדול יותר. לעיתים מטופלים מתארים את עוצמת הכאב כבינונית. השימוש במיצוי תאי עוזר מאוד בהפחתת עוצמת הכאב והנפיחות לאחר הניתוח, כאשר יש לזכור כי כל מטופל מגיב בצורה שונה לטיפול.
במרכז הרפואי ד"ר אנדי בויאנג’ו אנו מיישמים מגוון רחב של שתלים ושיטות טיפול מגוונות לטיפול בחסרי עצם, זאת במטרה להיטיב עם המטופל ולהביא לתוצאות אופטימליות בשיקום הפה.
שיטת הרמת סינוס חדשנית – DIVA
הינה טכניקת הרמת סינוס חדשנית המבוססת על שתל "חכם" המאפשר לבצע הרמת סינוס בפעולה כירורגית זעיר פולשנית. שיטת הDIVA הופכת את התהליך לקצר ובטוח יותר, השיטה מפחיתה משמעותית את משך הטיפול וחוסכת תהליך פולשני מורכב, מפחיתה כאבים ואת משך ההחלמה. שיטת ביקון אלו שתלים קצרים שהוכחו כפתרון מושלם במקרים של חוסר עצם או חוסר של שן בודדת זו שיטה שקיימת כבר למעלה מ 30 שנה, שיטה זו מהווה פתרון איכותי לטווח ארוך, עם אחוזי הצלחה גבוהים. בזכות שתלי בייקון ניתן להימנע מפרוצדורות כירורגיות מורכבות, ההשתלה מתבצעת בזמן קצר וזמן החלמה מהיר.
השיקום הקבוע נעשה לאחר 4-3 חודשים בהליך פשוט יחסית והתוצאות אסתטיות מושלמות
היתרון הגדול של שתלי בייקון
- חוסך זמן
- חוסך כסף
- חוסך באי נוחות וכאבים
- נותן פתרון איכותי לאורך זמן
מה הם שתלים דנטליים זיגומטיים?
אלו שתלים שעוקפים את אזור הסינוס ועולים עד לעצם הזיגומטית (עצם באזור הלחי) שיטת טיפול זו מבצעת קיבוע עמוק במטופלים הסובלים ממחסור בעצם הלסת. היתרון העיקרי בשיטה זו, הוא שמדובר בהשתלת שיניים שאינה כוללת גם פרוצדורות כירורגיות נלוות כמו הרמת סינוס או בניית עצם.
תהליך יישום השתלים הזיגומטיים בפה, הינו הליך המבוסס על תכנון דיגיטלי, בו הרופא המטפל משתמש בציוד מיוחד לטובת השתלה עמוקה במבנה הפנים ולא בעצמות הלסת
הליך השתלים הזיגומטיים מאפשר מערכת שיניים קבועה תוך מספר שעות.
- מהווה פתרון למחוסרי עצם שאינם יכולים לעבור השתלה רגילה, ההליך חוסך בזמן ובניתוחים מיותרים.
- השתלה הספציפית הזו מתאימה למעשנים ולחולים במחלות מסוימות.
- לשיטת טיפול זו אחוזי הצלחה גבוהים במיוחד אולם ניתן לעבור אותה תחת הרדמה כללית בלבד.
- כל הליך ניתוחי לרבות השתלה הינו הליך שכולל בחובו סכנות, ולכן חשוב שביצוע ההשתלה יעשה ע"י רופא עם ניסון רב ומיומנות רבה ככל הניתן.
השיטה הפופולריות להשתלת שיניים כיום הינה השתלה שיניים בזאלית. בשיטה זו השתלת שיניים נעשת בשכבה הבזאלית של העצם, כאשר אין מספיק נפח עצם לעיגון שתלים רגילים.
כלומר, אנשים שהעצם שלהם נספגה באופן קיצוני אך זקוקים לביצוע השתלת שיניים, אך לא ניתן לבצע ניתוח שיניים עם שתלים רגילים.
דבר זה היה כמעט בגדר חלום עד לפני מספר שנים וכיום זו אחת הפרוצדורות הנפוצות ביותר בתחום רפואת השיניים. מדובר על השתלת שיניים יקרה יותר מניתוח רגיל, אולם אם החלופה היא לעבור בניית עצם או הרמות סינוס, הרי שלמעשה היא תעלה סכום דומה, אולם התהלך יהיה מהיר ופשוט למטופל עם אחוזי הצלחה גבוהים יותר.
מה הוא שתל פטריגואידי?
שתל פטריגואידי הינו שתל ארוך המוחדר לעצם הפטריגואיד הנמצאת באזור האחורי של הלסת-משם מקור שמו של השתל,הוא מהווה פתרון מעולה לאחיזה לשיקום.
כאשר ישנם מטופלים שצריכים לעבור השתלת שיניים בלסת העליונה וקיים מחסור גדול של עצם באזור זה, ניתן לבצע השתלת שיניים באמצעות שתל פטריגואידי. מדובר בשתל ארוך במיוחד המוחדר לעצם הפטריגואידו השתל מהווה פתרון מעולה לאחיזת הכתרים והשיקום. שתל זה חוסך את הצורך בהרמת סינוס.
ישנן מגוון רחב של סוגי שתלים דנטליים ושיטות טיפול למחוסרי עצם, אני מזמין אתכם לקבוע פגישת יעוץ שבה נוכל להכיר, לבדוק ולהתאים עבורכם את מסלול הטיפול האופטימלית עבורכם.
שתלים הם חלקים מתכתיים (מעין ברגים) העשויים מטיטניום. השתלים מוחדרים לעצם הלסת ומהווים בסיס להנחת שיקום קבוע, כגון: כתרים, גשרים או תותבות. שתלים הם פתרון אפשרי למצב בו בשל סיבות רפואיות מבצעים עקירה של שן או שיניים ונוצר רווח בין השיניים הנותרות. פתרונות אחרים עשויים להיות גשרים או תותבות נשלפות.
חשוב: שתלים אינם תחליף לשיניים בלתי מטופלות. שן מטופלת עדיפה במקרים רבים על שתל ועליו כתר.
בדיקה ותכנית טיפול - לפני התקנת שתלים יש לעבור בדיקה ואבחון ע"י רופא השיניים המשקם. יש לברר גם אם המצב הבריאותי מאפשר ביצוע שתלים . לעיתים קרובות נחוץ צילום C.T של האזורים מחוסרי השיניים המיועדים לקלוט שתלים. על סמך הבדיקה וממצאיה מכין הרופא המשקם מספר תכניות טיפול אלטרנטיביות, תוך שימוש בשתלים או בפתרונות אחרים. לא כל מקרה מתאים לשתלים.
הסכמה מדעת- ניתנת ע"י המטופל לאחר שקיבל את כל המידע הרפואי הדרוש לו לקבלת החלטה האם להסכים לטיפול.בשלב הבא הרופא יבצע את השתלים או יפנה את המטופל למומחה לצורך ביצועם.
ביצוע טיפול שתלים דנטליים וההחלמה
השתלים מותקנים בלסת בניתוח קטן הנעשה בדרך כלל בהרדמה מקומית.
כשבוע ימים לאחר ההשתלה מוסרים התפרים מהפה ותוך כשבועיים ישנו ריפוי ראשוני של המקום המנותח. בשלב זה השתלים נמצאים מתחת לחניכיים ואינם גלויים לחלל הפה. חשיפת השתלים לחלל הפה נעשית בהרדמה מקומית לאחר מספר חודשים. השלב הבא הוא העמסת השתלים, כלומר הנחת שיקום עליהם ותחילת שימוש בהם כשיניים מתפקדות, והוא נעשה לאחר מספר חודשי ריפוי. ישנם מקרים בהם ניתן להעמיס את השתלים קודם לכן. ההחלמה תלויה במצבו הבריאותי של המטופל. עישון, לדוגמא, מפחית את סיכויי קליטת השתלים.
שיקום לאחר טיפול שתלים דנטליים
השיקום מתבצע בשלבים. רמת הדיוק הנדרשת בעת ביצוע שתלים גבוהה בהרבה מזו של שיקום על גבי שיניים טבעיות.
התהליך כולו יכול לארוך כחצי שנה עד לתוצאה הסופית של הימצאות שיניים במקום בו היה קודם לכן רווח (בשלב הביניים נהוג לשים תותבות זמניות או גשרים זמניים).
כבכל הליך ניתוחי בפה, גם בטיפול בשתלים יש סכנות כגון זיהום, שטפי-דם ותחושת נימול באזור הניתוח. הצלחת הטיפול בשתלים מותנית הן בבחירה נכונה של מקרה המתאים לטיפול ע"י שתלים ובביצוע נאות, והן בתכנון נבון של הכוחות המועמסים על השתלים ובתחזוקה טובה.
נדרשת תחזוקה עצמית ע"י המתרפא, שכוללת שמירה על הגיינת הפה בכלל ואזור השתל בפרט וכן ע"י רופא השיניים המשקם, שכוללת חיזוק הברגים וביקורת של השתלים והשחזורים ו / או התותבות המתבססים עליהם.